In het najaar is er buiten veel te doen!
Langzamerhand krijgen herfstkleuren de overhand en maakt de tuin zich op voor de winter. Nu de bomen en planten in rust gaan, kunt u ze uitstekend verplanten. Ook het plaatsen van nieuwe beplantingen kan heel goed in dit jaargetijde. Heeft u nog een geschikte plek voor een mooie winterbloeier waar u vanuit uw huis goed zicht op heeft? Denk dan bijvoorbeeld eens aan een toverhazelaar of een sierkers. Heeft u geen tuin maar een balkon? Dan is de winterjasmijn zeer geschikt. Zet de struik in een ruimte pot of kuip en geef hem een klimsteuntje, dan vindt hij zijn weg vanzelf.
De tuin in oktober saai? Dat is een misvatting. Juist nu kunt u genieten van bloeiende planten en heesters in de meest fantastische kleuren. Wat dacht u van bloeiende Herfstkrokus, Sedum en Herfstchrysanten? Sommige planten vallen op door hun blad, andere hebben prachtige bloemen of kleurrijke siervruchten. Zo kunnen allerlei hulstsoorten, sierappels, sneeuwbes en kardinaalsmuts uw tuin in het najaar een kleurrijke boost geven.
Oktober is de plantmaand bij uitstek. Plant nu uw bomen, heesters en vaste planten, dan hebben ze voldoende gelegenheid om wortels te maken voordat eventueel de winter invalt. Daarmee hebben zij een groeivoorsprong ten opzichte van hun familieleden die pas in het voorjaar worden geplant. Overigens kunt u nu bloembollen planten. Gezellig samen met het gezin een dagje de tuin in, allemaal een mandje met bollen en een plantschepje. En dan maar weer uitkijken naar het volgende voorjaar.
Een aantal bomen kan bij snoei in het voorjaar hevig gaan bloeden omdat de sapstromen dan extra sterk zijn. Het is daarom beter soorten zoals berk, esdoorn en walnoot nu te snoeien als dat nodig is.
Kwekers hebben er onder andere door de teelt in potten en containers heel veel aan gedaan om het plantseizoen te verbreden en dat is uitstekend gelukt. Zelfs zo goed dat veel mensen nu denken dat het niet meer uitmaakt wanneer je iets plant. Toch is dat niet helemaal waar. Door in oktober te planten kunnen heesters, bomen en vaste planten nog voor de winter vast geworteld zijn, wat ze in het voorjaar een voorsprong oplevert ten opzichte van planten die dan pas de grond in gaan.
Omdat heesters met een aantal takken uit de grond komen, gaat het verplanten en vooral het vervoeren een stuk makkelijker als u de takken bij elkaar bindt. Bij planten met stekelige takken kunt u het beste eerst een stevige doek om de takkenbos draaien. Klim- en leiheesters verplanten lukt niet zonder de planten fors terug te snoeien. Het risico dat ze uit al wat ouder hout niet meer opnieuw uitlopen, is groot. Daarom is het verplanten van oudere klimmers moeilijk.
Oktober is een prima maand om heide te planten. Doe dat zo’n twee centimeter dieper dan de planten in hun potje staan. U voorkomt ermee dat ze door de harde wind gaan wrikken, wat doorgroei van de wortels bemoeilijkt. Bovendien voorkomt dieper planten dat de zon op de wortels kan schijnen.
Veel mensen missen in huis, schuur of garage de ruimte om hun verzameling fuchsia’s en geraniums (Pelargonium) te laten overwinteren. U kunt ze ook ingraven in de tuin (met grond bedekken) of ze in een flinke kist vol potgrond laten overwinteren.
Afgevallen blad is niet alleen geschikt voor de composthoop of om bladaarde te maken, maar dient ook als afdekmateriaal voor gevoelige, grote vaste planten zoals Gunnera. Laat het Gunnera-blad gewoon zitten, maar maak een vijftig centimeter hoge gaasrand rond de voet van de plant en vul de ruimte erbinnen met afgevallen blad.
Vergeet niet voorjaar bloeiende bolgewassen te planten. Lees hier waardevolle tips voor het planten van bloembollen.