Het voorjaar, de tijd van nieuw leven en de mensen hebben er weer zin in!
Wij geven onderstaand goede tips voor het zetten van bloembollen.
Tip 1
Bloembollen in grote groepen planten is mooi. Een grote cluster bloembollen trekt meer aandacht dan af en toe een bloembol in de tuin. Daarnaast krijgen bloembollen een natuurlijker aanzicht wanneer ze niet precies in rondjes worden geplant.
Tip 2
Wanneer stenen en terracotta potten een tijd aan vorst worden blootgesteld, kunnen ze scheuren of breken. De kou zorgt ervoor dat de grond in de pot uitzet en dat de pot breekt. Wanneer je bloembollen in potten of containers op je balkon of terras wilt, is het beste om de bloembollen eerst in plastic potten te zetten. Zet deze plastic pot in de stenen pot, zoals we dat binnen ook doen. De ruimte tussen de twee potten werkt als isolatie zodat de pot niet zo snel breekt.
Tip 3
Leg eerst de bloembollen uit waar je ze wilt planten. Zet bijvoorbeeld kleine stokjes op de plaatsen waar u al bollen heeft geplant. Zodat u niet opnieuw een gat graaft, waar al eerder bloembollen zijn geplant.
Tip 4
Het is handig om ook een plantenstokje bij de ‘nieuwe’ bloembollen te zetten, zodat u precies weet welke bollen u waar heeft geplant. Er zijn tegenwoordig hele mooie stokjes van hout, terracotta, en roestvrij staal.
Tip 5
Wanneer de wind een heleboel bladeren op het gras heeft gewaaid, kunt u deze over de plaats strooien waar u de bloembollen heeft geplant. Zij zullen deze extra ‘deken’ op prijs stellen.
Tip 6
Bloembollen zijn makkelijker dan je denkt – ze zijn kleine natuurwondertjes. Alles wat ze nodig hebben, hebben ze bij zich; de bloem, de bladeren en een voedselvoorraad.
Tip 7
Worden uw bollen door de katten van de buren geteisterd? De oplossing is een stukje kippenvleugel op de plaats waar de bloembollen zijn geplant te leggen. Muizen zijn daarnaast gek op krokussen. Als je problemen hebt met deze dieren in je tuin moet je een stukje fijn kippengaas 3 cm onder de grond begraven op de plaats waar je de bloembollen hebt geplant.
Tip 8
Als je bloembollen hebt die vroeg in het jaar bloeien, is het het beste om deze dicht tegen het huis te planten. Omdat het vroeg in het voorjaarsseizoen nog vaak koud is, kun je de bloembollen beter dicht onder je ramen te zetten, zodat je er ook van binnen uit van kan genieten.
Tip 9
Veel bloembollen kunnen op schaduwplekken staan. Wanneer je veel heesters in je tuin hebt, is het goed om de bloembollen onder deze heesters te planten. In het voorjaar schijnt de zon nog door de struiken heen. Op het moment dat de heesters en bomen in bloei of blad komen te staan, zijn de bloembollen al uitgebloeid.
Tip 10
Plant groot bloeiende bloembollen altijd in een oneven aantal. Hierdoor krijg je een natuurlijker effect. Dit geldt met name voor bollen die in potten geplant worden.
Tip 11
Bloembollen kunnen meerdere jaren bloeien, wat betekent dat ze in de grond kunnen blijven nadat ze zijn uitgebloeid. Een voordeel hierbij is dat je meestal het volgende jaar meer bollen krijgt. Geef de bloemen en bladeren de tijd om compleet af te sterven zonder gestoord te worden. Dit is noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van de nieuwe bol.
Tip 12
Het bloembollenseizoen beperkt zich niet alleen tot het voorjaar; er zijn het hele jaar bloembollen. Voorjaarsbloeiers worden in de herfst geplant en zomerbloeiers worden in Maart en April geplant. Dit geldt zowel voor bollen in potten als voor bloembollen in de tuin.
Tip 13
Als u de bloembollen een beetje laat heeft geplant is dit geen probleem. Bedek de grond met een dikke laag oude bladeren of humus. Bewater daarna de plek zodat de grond rond de bollen zal bevriezen. Hierdoor zullen de bollen het minst door de vorst worden aangetast.
Tip 14
Zet potten met geurende bloembollen (bijv. hyacinten of narcissen in het voorjaar en Ismene of oriëntal lelie in de zomer) dichtbij de voordeur voor een warm welkom.
Tip 15
Als het in januari koud is, gebruik dan de takken van de Kerstboom als bedekking van uw bollen. Dit is overigens bij normale Nederlandse winters niet nodig.
Tip 16
Ligt uw balkon of patio op de wind. Gebruik dan lage bloembollen zoals Iris reticulata, Scilla en miniatuur Narcis. Deze planten blijven stevig in de wind staan.
Wanneer je laatbloeiende bloembollen in het gras wilt planten, zet ze dan in grote groepen. Je kunt de plekken met verwelkte bloembollen sneller uit het gras halen dan overal ééntje. Zes weken nadat de bloemen zijn uitgebloeid kun je beginnen met de bollen uit de grond te halen, of het gras weer maaien zodat ze volgend jaar weer bloeien.
Plant ze nu en geniet in het voorjaar! Veel plantplezier.