Mooie maand met vaak prachtig weer en tuinen die nog volop bloeien en groeien.
Ook in augustus: tijd voor tuingeluk. Geluk is als een vlinder.. Hoe harder je het najaagt, des te meer het je zal ontwijken…… richt je aandacht op andere dingen en het geluk strijkt zachtjes op je schouder neer!
Het wordt al vochtiger en koeler, de avonden kunnen nog heerlijk zijn met wat lampjes of andere verlichting en zo nodig een terraskacheltje of vuurkorf. Doe de kaarsen aan, het geeft een gezellige sfeer. Ook indirecte tuinverlichting draag hieraan bij. Plaats een spot onder een boom of struik en het licht filtert door de bladeren/bloemen.
Keuze genoeg als je die nog niet hebt Een vrij nieuwe trend zijn kacheltjes die (heel nostalgisch en decoratief) van oude gasflessen zijn gemaakt. Het is nu heerlijk om beschut onder een afdak buiten te kunnen zitten.
Deze maand is het vaak nog prachtig weer, geniet ervan. Het wordt wel vochtiger (dauw) en dat betekent dat de kans op schimmels toeneemt. Controleer je planten regelmatig. Omdat je deze maand hopelijk nog veel tijd in je tuin zult doorbrengen, gaat dat trouwens bijna automatisch. Tuinieren is geen werk, maar verzorgend genieten. Het is ook leuk om nu zaden te verzamelen. Allerlei planten hebben zaad gevormd, die nu rijp zijn. Verzamel het, laat het goed drogen en bewaar het tot je het wilt zaaien in goed afsluitbare potten of bussen of in zoals de oude vaklui dat deden, zakjes van zuurvrij papier. Vergeet niet te etiketteren!
Coniferen stoppen al vrij vroeg in het jaar met hun groeiperiode. Het maakt daarbij niet uit of het om soorten met naaldvormig of met schubvormig blad gaat. Dat betekent dat ze vanaf half augustus heel goed kunnen worden ge- en verplant. Houd bij het verplanten wel rekening met hun wortelvorm. Er zijn breed en ondiep wortelende soorten, maar ook soorten die – naast andere wortels – ook een centrale penwortel vormen. Die typen zijn lastig te verplanten. Verplant een conifeer altijd met zo veel mogelijk grond rond de wortels (met een kluit). Grote coniferen moeten op het verplanten al een jaar van tevoren worden voorbereid door rond de wortels (op kluitomvang) een geul te graven en alle wortels die je tegenkomt door te steken. Zo verklein je de wortelomvang aanzienlijk.
Strooi scherp metselzand in de gleuf en laat de plant tot volgend jaar om deze tijd met rust. De wortels zullen zich herstellen, maar niet het zand ingroeien. Omdat met de afgestoken wortels ook een deel van de verankering van de boom is vervallen, kun je deze het beste met scheerlijnen tegen harde wind en storm beschermen. Anders kan hij scheef waaien. Je kunt de boom op deze manier volgend jaar met een hanteerbare kluit verplanten.
In deze tijd zijn er veel heerlijk geurend bloeiende planten, zoals de eenjarige Lathyrus en Lavendel. Hoe meer je van Lathyrus plukt, des te langer bloeit deze door. De nachtviool (Hesperis matronalis) is ook zo’n heerlijk geurende (vooral ’s avonds en ’s nachts) avondbloeier die ook Damstbloem wordt genoemd. De geur doet aan viooltjes denken. De plant wordt ca. 80 cm hoog, overleeft niet te strenge winters en lijkt wel wat op Judaspenning.
Veel zomerbloeiende planten bloeien beter en langer door wanneer je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Dat geldt vooral nu in de nazomer en het begin van de herfst. Je voorkomt namelijk zaadvorming waar de planten anders al hun energie aan gaan besteden.
De eenmaal dragende aardbeiplanten (niet de doordragers) hebben hun oogsttijd gehad. Ze kunnen nu worden opgeschoond. Haal aangetast blad weg en snij jonge uitlopers af en plant de jonge plantjes op een nieuw veldje op. Maak toefjes van enkele jonge planten als die nog vrij klein zijn. Dat geeft straks flinke pollen. Potgrond of compost op de grond rond de geschoonde planten aanbrengen.
Het maaien van nat gras geeft niet alleen veel troep, het is ook niet zo goed voor je gazon. Het effect is veel onregelmatiger en het gras wordt meer afgescheurd dan glad afgesneden. Wacht liever tot het weer wat droger is.
Na augustus niet meer mesten. Geef je planten geen stikstofrijke mest meer. Stikstof bevordert de vorming van sappige scheuten en bladeren. En dat terwijl de planten nu juist moeten ‘afrijpen’. Ze worden dan minder ‘waterig’ en kunnen beter tegen koud weer.
Mocht je Rabarber in je tuin hebben, dat kan ook heel goed in een siertuin, dan moet je nu geen stelen meer plukken. De plant moet voor de winter voldoende kracht opdoen en daar heeft hij vanaf nu al zijn blad voor nodig. Geef rabarber nu ook een algemene meststof.
Augustus is bij uitstek de maand waarin bladluizen actief zijn. Dat komt o.a. door de zogenaamde ‘groeispurt’ die vanaf de langste dag (21 juni) tot ver in juli optreedt. De sappige scheuten die dan worden gevormd, zijn ideaal werkterrein voor de luizen. Een paar bladluizen hier en daar is niet erg. Die verdwijnen vaak vanzelf weer, maar bij grotere aantallen is het aan te raden om ze te bestrijden. Sommige soorten zijn levendbarend en daarbij verloopt de uitbreiding van de populatie razendsnel. In enkele dagen kunnen meerdere generaties ontstaan. Wegspuiten met een harde waterstraal is vaak al voldoende.
Veel planten, zoals de Geraniums uit je terras- en balkonbakken, zijn gemakkelijk te stekken. Dat gebeurde vroeger altijd. Zo zorgde men zelf voor nieuwe planten in het voorjaar en er bestond een levendige ruilhandel in de bewortelde stekken. Neem alleen stek van gezonde, sterke planten. We geven als voorbeeld het stekken van geraniums. Neem een scherp mes en snij stevige scheuten even onder het vierde lid/stengeldeel door (van bovenaf geteld). Steek de kale stekken voor de helft in bakjes met stekgrond (een mengsel van potgrond en scherp zand). Dat kun je kopen of zelf maken. Druk de grond rond de stekken licht aan en maak de grond vochtig met een fijne sproeier of vernevelspuit. Zet de bakjes op een lichte plek (niet in de volle zon) achter glas en laat ze bewortelen. De grond vochtig houden. Na een paar maanden kunnen de stekken in een eigen potjes worden gezet.
Diverse bol- en knolgewassen kunnen al in augustus worden geplant. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vele soorten herfstbloeiende Krokussen (die zijn er echt) en bijv. de prachtige Hersttijloos (Colchicum), Madonnalelies enz.
Herfstkrokussen plant je 5 cm diep, de knollen van herfsttijloos 10 cm diep. De bollen van de zuiver witte madonnalelies worden ook 10 cm diep geplant. Ze groeien het liefst in enigszins kalkrijke grond op een plek waar niet de hele dag zon op staat.
Deze maand is heel geschikt voor het inzaaien van een gazon. De grotere kans op vocht (dauw, regen) is prima voor het kiemen van het zaad. Het gras in een bestaand gazon groeit ook nog goed door. Geef eventueel nog speciale, stikstofarme mest voor het gazon. Dat bevordert een gezonde wortelgroei.
Augustus is genieten, doe het nu we kunnen vanaf oktober weer lang genoeg binnen zitten!