Bijna overal waar ik op afspraak kom geven mensen hetzelfde antwoord!
Wij willen graag een onderhoudsvriendelijke tuin, soms zeggen ze wij willen een onderhoudsvrije tuin waarop ik antwoord dan kun je beter de betoncentrale bellen, uiteraard met een knipoog en een lach. De andere kant van de tafel is dan meteen wakker en realiseert zich direct dat iedere tuin enige vorm van onderhoud nodig heeft. Het is niet anders als bij jouw auto, wanneer jij die nooit wast en poetst dan wil je niet weten hoe jouw bolide klein of groot er over enige tijd uitziet. Een auto heeft net als een tuin onderhoud nodig. Tuinen liggen buiten en hebben weersinvloeden dat vraagt om aandacht echter kunnen wij tuinen onderhoudsvriendelijker inrichten zodat er meer tijd over blijft voor andere dingen zoals echt genieten van jouw tuin.
Het is zaak alles op elkaar te laten aansluiten dat een tuin sfeervol is en dat middels de invulling van bestrating, beplantingen, bomen, een vijver/waterpartij, pergola, buitenkeuken of andere elementen het geheel makkelijk te onderhouden is en ook nog een lust voor het oog is en blijft.
Een onderhoudsvriendelijke tuin met veel groen kan! Veel mensen zullen uit tijdgebrek aan betegelde tuinen met een randje planten of planten in potten denken. Het oog wil ook wat en een groene tuin is veel prettiger om naar te kijken, beter voor het milieu én hoeft niet veel werk te zijn. Lees verder voor goede tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin.
Als we alle tuinen zouden bestraten kan regenwater nog nauwelijks wegzakken in de grond. Wateroverlast is hier een direct gevolg van. Bij hoosbuien blijkt dat riolen de enorme watertoevoer niet aan kunnen en overstromen. Groene tuinen nemen water op en kunnen, vooral in steden, zo een groot verschil maken.
De onderzoeken vliegen ons de laatste jaren om de oren; groen is echt gezond. Het is zelfs zo dat in Engeland mensen op doktersadvies gaan tuinieren! Ook in Nederland bewijst onderzoek dat een groene omgeving een gunstig effect heeft op de gezondheid. Ook op het werk is groen van groot belang, het is inmiddels bewezen en het bedrijfsleven krijgt steeds meer interesse en aandacht voor het buitenleven rondom het kantoor of de fabriek. Vergeet ook de bedrijfsentree niet, het is immer de eerste indruk van bezoekers. Laten we bovendien het nut van een groene tuin voor het dierenleven niet vergeten.
Ben jij bang dat een groene tuin veel tijd kost? Dat hoeft niet. Met deze tips zorg jij voor een onderhoudsvriendelijke tuin die jou niet boven het hoofd groeit.
Ben jij zelf creatief dan kun je wellicht zelf jouw tuin ontwerpen, is dit niet het geval of heb je behoefte aan deskundige inspiratie en een praktische kijk op tuinen met de nodige creativiteit dan help ik jou graag hiermee. Om direct een goede tip aan jou te geven: zorg voor een duidelijke sfeervolle en ook praktische indeling van de tuin. Een mooie vuistregel voor een tuinontwerp is een derde deel verharding en tweede derde groen. Als jij een overzichtelijke tuin hebt, kun je het werk makkelijker verdelen. Grote elementen vragen minder werk, dan veel kleine potten en stukjes beplanting.
Bij het kiezen van bestrating zijn er tegenwoordig oneindig veel mogelijkheden. Denk goed na over het terras door de jaren heen. Hoe minder voegen hoe minder onkruid. Als jouw terras in de schaduw ligt zijn keramische tegels of natuursteen meer geschikt dan een betonproduct omdat dit groene aanslag kan krijgen die er lastiger af zal gaan dan bij de reeds eerder vermelde producten. Het voegen kan met waterdoorlatende voegen waarin geen onkruid groeit. Echter is beton voordeliger qua leggen dan keramisch of natuursteen, alles heeft ook te maken met jouw budget.
Grote groepen van dezelfde beplanting scheelt veel werk. Wat ik bijna altijd toepas is het planten van bodembedekkers of siergrassen en daar andere hogere bloeiende planten uit laten groeien. Dit zorgt voor een onderhoudsvriendelijke basis en een kleurig geheel.
Maak grote groepen van dezelfde planten die je selecteert op een lange bloeitijd of sierwaarde dan ben je sneller klaar. Siergrassen zijn makkelijk in onderhoud. Richt de borders zo in dat het in ieder seizoen een mooi plaatje geeft.
Maak gebruik van bodembedekkers en laat geen stukje aarde onbenut. Hiermee bedoel ik niet dat je direct alles vol moet planten, geef planten de ruimte om te groeien. Zodra de grond is bedekt, zal er op die plek weinig onkruid groeien. Bodembedekkers groeien daarnaast mooi rondom een boom, zo heb je dubbel plezier van hetzelfde stukje grond. Borders met bodembedekkers kun je het beste plukken qua onkruid.
Zorg dat je wintergroene planten, heesters en bomen in jouw tuin hebt. Deze zorgen voor kleur, kunnen ontwerplijnen benadrukken en bieden schuilgelegenheid voor vogels. Bovendien vallen het blad of de naalden niet uit, waardoor jij geen blad hoeft op te ruimen. Wil jij een makkelijke groenblijvende haag denk dan eens aan een trellisscherm met klimop (Hedera). Kies ook voor groen dat niet te hard groeit, dat beperkt het onderhoud. Kies dus eerder voor een taxus dan voor een liguster. Bladverliezende hagen en bomen zijn uiteraard ook goed toepasbaar en gaan mee met de seizoenen wat fijn is voor de mens en dier.
Tegels slaan groen uit en onkruid groeit in de voegen. Tegenwoordig is er gelukkig onderhoudsvriendelijke bestrating die groene aanslag tegen gaat of je kunt bestaande tegels impregneren. Maak gebruik van speciale voegmortel waar onkruid niet in kan kiemen maar die wel waterdoorlatend is. Anti-worteldoek onder bestrating helpt vooral tegen opkomende wortels en minder tegen onkruid. Onkruid komt vaak aanwaaien en kiemt waar het neerkomt. Lees hier hoe je groene aanslag verwijdert van bestrating.
Opsluitbanden zorgen ervoor dat stenen en grind niet ‘weglopen’ en de graskantjes (let op dat een gazon relatief veel onderhoud vraagt) niet steeds afgestoken hoeven te worden. Bovendien kun jij hiermee de lijnen in een tuinontwerp versterken. Tegenwoordig zijn er tal van andere opties die een border/grasrand makkelijker maken, denk bijvoorbeeld aan cortenstaal.
Kies eerder voor vaste planten die elk jaar terugkomen en makkelijk in onderhoud zijn, dan voor eenjarigen en zaaigoed. Daarnaast zijn er prachtige voorjaarsbloeiende bloembollen die verwilderen en je dus niet elk jaar uit de grond hoeft te halen. Denk bijvoorbeeld aan sneeuwklokjes, krokus, botanische tulpen, blauwe druifjes en sierui.
Planten in pot zijn prachtig op het terras, toch vragen ze meer onderhoud dan planten in de volle grond. Je moet opletten dat de grond niet uitdroogt en regelmatig zelf water geven, ze bemesten en overpotten of voorzien van nieuwe potgrond. Kies liever voor een of een paar grote potten dan overal potjes.
Om je heen zie je veel grindtuinen, vaak zonder planten of slechts een paar. Dit lijkt onderhoudsvriendelijk maar ook in grind/split gaat door de jaren heen onkruid groeien als je er niets aan doet. Het is mooi om te werken met split/grind maar dan wel in balans met de omgeving. Onder deze vorm van halfverharding adviseer ik om altijd grindplaten te gebruiken om het lopen makkelijk te houden. Anders zak je erin weg, zeker op een oprit is dit een must.
Maak een tuin zo dat deze er altijd mooi uitziet en toch makkelijk is qua onderhoud.
Heb je na het lezen van bovenstaande vragen bel of mail mij. Ik zal al jouw vragen persoonlijk beantwoorden.
Mooi tuinseizoen gewenst, vol zonnestralen en genot!
Met hartelijke groet,
Roland van Boxmeer