Zonder water leeft er niets!
Ondanks dat ons klimaat zeer geschikt is voor een mooi gazon, omdat er voldoende regen valt, zal jij het toch goed in de gaten moeten houden dat het niet te droog wordt. Een gazon heeft voldoende water nodig om een goed wortelsysteem te ontwikkelen en te blijven behouden. Met een goed wortelsysteem is het goed bestand tegen ziektes en uitdrogen. Vooral in het voorjaar en tijdens de zomermaanden is dat van belang, wanneer er lange periodes zijn wanneer het niet voldoende regent. Na een regenbui of sproeien zal het geheel er weer groen en fris uit zien.
Wanneer jij het niet voldoende beregend zal het gazon er geel uitzien en afstervend gras vertonen. Ook zal er onkruid in het gras ontwikkelen. Dus door goed te sproeien, bemesten en maaien blijft het gazon groen en zal de ontwikkeling van onkruid geen kans krijgen. Voor een goed gazononderhoud moet jij in principe met een vaste regelmaat het vochtgehalte in de grond controleren. Is het te droog dan moet je zeker gaan sproeien.
Wanneer het erg warm is, kan een verkleuring van het gras snel optreden. Ook tijdens een lange droge periode kan het gras, vooral in het voorjaar en zomer een slechte conditie krijgen. Wanneer dat lang zou aanhouden, dan bestaat zelfs de mogelijkheid dat het gras boven de grond afsterft. De wortels zullen wel gewoon intact blijven. Zodra er op een bepaald moment weer voldoende neerslag zal vallen, zal het gras zich ook weer gewoon herstellen. Op de kale plekken in het gras kunnen gemakkelijk onkruidzaden terecht komen. Ze kunnen daar dan op de open plekken wortelen. Op het moment dat het zal regenen, zullen deze onkruiden snel groeien en het gazon verpesten.
Wanneer sproeien? Dat kun je het beste doen zodra de eerste symptomen van droogte zich voordoen. Deze zijn dat het gras doffer wordt en van kleur gaat veranderen. Enkele andere kenmerken zijn het verlies aan veerkracht en een vergeling van het blad. Wanneer je niet sproeit dan kunnen de gevolgen voor het gras aanzienlijk zijn. Het is zelfs hierbij mogelijk dat zowel het gras boven de grond, als de wortels in de grond, afsterven. Dat moet men te allen tijde zien te voorkomen. Je kunt het beste een gazon bij temperaturen van boven de 20 graden twee tot drie keer per week water geven. Hoe warmer het wordt, hoe vaker je het moet beregenen.
Omdat het gazon niet alleen maar beregend moet worden, maar ook bemest, is het zaak dat men na het bemesten het gazon beregent. De agressieve meststoffen kunnen tot het verbranden van het gras leiden. De meststoffen moeten zijn opgelost voordat de zon erop schijnt.
Het is beter niet sproeien zolang de zon fel staat te schijnen. Dat geldt niet alleen voor het gazon maar ook voor alle andere gewassen in de tuin, zoals planten en bloemen. De waterdruppels die op een blad blijven liggen zullen als een vergrootglas werken en zodoende op het blad inbranden. Deze schade die daardoor ontstaat is onherstelbaar. Je kunt het beste sproeien als de zon niet meer zo sterk schijnt of voordat hij opkomt. Wanneer jij na 6 uur of 7 uur s’avonds gaat sproeien is er de mogelijkheid dat alles nog rustig kan opdrogen. Er zal niet zo gemakkelijk schimmelvorming kunnen ontstaan. Dit is vooral bij planten, die daar gevoelig voor zijn van belang. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld rozen. De kans is hierbij het grootst als het windstil weer is. Daarom is het beter om te sproeien als het wat waait. Dan blijft het vocht niet zo lang tussen de planten hangen.
Sproei dus nooit overdag als de zon staat te schijnen. Voorkom een te snelle verdamping of verbranding.
Wanneer jij gaat sproeien wanneer de zon vol op het gazon staat te schijnen dan zal een groot deel van het toegevoegde water verdwijnen. Dit zal daardoor een vertekend beeld krijgen. Je denkt dan namelijk dat je veel water hebt toegevoegd, terwijl het overgrote deel is verdampt, waar het gazon dus niets aan heeft. Ook is de kans aanwezig dat de waterdruppels die aan de grassprieten blijven hangen werken als een vergrootglas. De druppels zorgen, wanneer de zon erop schijnt, dat de omliggende grasplantjes zullen verbranden. Het beregenen zal precies het tegenovergestelde effect bereiken.
Het grondtype is van grote invloed op de tijdsduur dat het gras moet worden gesproeid. Wanneer het gazon op een kleigrond ligt zal de grondlaag niet snel uitdrogen. Het water wordt door de kleigrond lang vastgehouden. Wanneer jij echter een zandgrond hebt is dat zeker niet het geval. In zandgrond zal het water snel wegzakken. Op zandgrond is het dus belangrijk dat het water steeds voldoende wordt aangevuld om het gras een optimale kleur te laten behouden.
Op zandgrond is het belangrijk dat u bij een temperatuur van 20 graden een uur water geeft en dat een paar keer per week. Je kan zo rekenen dat bij een temperatuursverhoging van 5 graden stijging de sproeitijd moet worden verdubbeld. Wanneer er een hittegolf is, moet jij het gazon om de andere dag water geven en dat dan voor een tijdsbestek van 3 uur.
Op kleigrond zal het geven van water minder nodig zijn. Klei houdt het water goed vast. Klei zal niet snel uitdrogen. Bij temperaturen rond de 20 graden moet je ongeveer een half uur water geven en boven de 25 graden ongeveer 80 minuten. Bij extreme hitte zal je gedurende 2 uur water moeten geven. Wanneer jij dat doet dan kan het voorkomen dat de kleigrond uitdroogt en zeer hard wordt.
Wanneer jij sproeit kun je beter een langere aangesloten periode sproeien, dan een paar keer kort. Het is beter kiezen voor eenmaal 2 uur te sproeien, dan bijvoorbeeld viermaal een half uurtje. Je kunt bijna nooit te veel kunnen sproeien voor het gazon. Een goede richtlijn is 10 tot 15 mm per keer. Dit is te zien wanneer u een regenmeter in het sproeigebied hebt.
Nieuw aangelegde graszoden dienen de eerste 2 weken dagelijks en minder hard te worden gesproeid. Bij extreme droogte kan het zelfs voorkomen dat u dagelijks zowel ’s ochtends, ’s middag en ’s avonds dient te beregenen. Wij geven jou graag advies wanneer er nieuwe graszoden zijn gelegd.
Het is beter enkele keren per week langer sproeien, dan iedere dag kort. Met lang bedoelen we enkele uren achtereen. Indien je namelijk te vaak sproeit zullen de wortels niet diep genoeg de grond in gaan, eigenlijk verwen je ze dan teveel.
Tuinieren het is en blijft een vak, voor advies of hulp helpen wij jou graag.