Van alle heesters bloeit de hortensia, naast de roos en verbena bonariensis het langst. De hortensia is daarom al jaren de meest populaire tuinplant van allemaal. De soortenrijkdom onder hortensia’s is enorm en daarom vind je in veel tuinen een hortensia terug.
Binnen de categorie hortensia’s zijn een aantal grote groepen te onderscheiden. Dit maakt de keuze in de meeste gevallen een stuk gemakkelijker. Het bekendst is de boerenhortensia of Hydrangea macrophylla. Binnen deze groep is er weer enorme variatie. De meeste soorten boerenhortensia bloeien met prachtige gekleurde bloemtuilen met vaak een ronde vorm. Soms bestaan de bloemtuilen uit een krans van schutbladeren en daarbinnen kleine knopbloemetjes. In dat geval worden ze schermhortensia of teller-hortensia genoemd. Boerenhortensia bloeien doorgaans op het oude hout, maar er zijn tegenwoordig ook selecties die daarnaast ook op het nieuwe hout bloeien en daardoor minder vorstgevoelig zijn en langer doorbloeien.
De tweede bekende groep is de Annabelle, de hortensia met de witte bollen. De officiële naam luidt Hydrangea arborescens, maar de naam Annabelle is synoniem geworden voor deze groep. Annabelle hortensia’s bloeien met grote wit-groene bloemtuilen op stelen van ongeveer een meter hoog. De bloemen verschijnen in tegenstelling tot bij de boerenhortensia’s altijd op het eenjarige hout en zijn daarmee niet gevoelig voor vorst. Naast de planten met witte bloemtuilen zijn er ook variëteiten met roze en limoengroene bloemen. De Strond Annabelle wordt veel verkocht ter vervanging van de bekende Hydrangea ‘Annabelle’, die wat eerder door gaat hangen.
Een derde grote groep is de pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Deze bloeit met grote witte, rode of roze pluimen en bloeit net als de Annabelle op het nieuwe hout. De bloemtuilen hebben geen bolvorm maar hebben een punt in de volksmond ook wel schapenkop genoemd. Een hele sterke en bekende variant is de Hydrangea Limelight met zijn stevige takken en limoengroene bloemen is dit een echte aanrader. Deze passen wij steeds vaker toe omdat deze stengels minder gevoelig en kwetsbaar zijn voor heftige regen. Ze blijven fier en stralend staan.
Naast deze bekendere soorten hortensia is er ook de fluweelhortensia, eikenbladhortensia en de serrata hortensia.
Wat zeker niet mag worden vergeten is de klimhortensia! Prachtig om deze ergens doorheen, tegen of over te laten groeien. Denk aan een muur, pergola of hekwerk. Een combinatie met hedera en bijvoorbeeld clematis en blauwe regen is fantastisch.
De Annabelle hortensia is een bekende soort die met enorm grote witte bloemtrossen menig tuin siert. De bloemen hebben een groen-witte kleur die makkelijk combineert met andere heesters, vaste planten en bomen.
De laatste jaren werken wij liever met de Hortensia Limelight. Deze soort daarvan blijven de bloemen na een malse bui goed staan.
Pluimhortensia ofwel schapenkoppen bloeien de gehele zomer met opvallende puntvormige bloemtrossen. De bloemen bloeien vaak wit en verkleuren daarna naar roze of rode tinten. Pluimhortensia’s kunnen beter tegen een plek in de volle zon dan de boerenhortensia’s.
Een tuin met hortensia’s is gegarandeerd vrolijkheid in de tuin.
Wat ik meestal toepas is het opnemen van een mooie bodembedekker die vroeg in het seizoen bloeit en daaruit hortensia laten groeien. Dan heb je vanaf maart tot en met oktober bloemen in de tuin, dit kan ook met andere planten worden toegepast.
Geniet van jouw tuin!
Wil je meer weten over tuinrenovatie klik dan op dit artikel