Het klinkt misschien een beetje saai, dat is het niet! Gras is zoveel meer dan de groene sprieten van je gazon. Je hebt ook honderden soorten siergrassen die je in de tuin kunt plaatsen. Er zijn wintergroene siergrassen die je bijvoorbeeld kan toepassen als bodemdekker. Ideaal als je een mooie tuin wilt waar je niet veel onderhoud aan hebt. Zet ze op een zonnige plek of een plek in de halfschaduw, geef water tijdens droogte en knip oude stengels af, meer hoef je niet te doen. Hieronder een overzicht van mooie siergrassen.
Dit is veruit één van de meest geliefde siergrassen. De meest bekende is die opvalt door zijn compacte groei en mooie pluimvormige bloei. De aren hangen sierlijk over en wuiven in de wind. Het is een aanwinst voor iedere tuin. Heb je iets minder ruimte? Voor de kleine tuin is er ook de Pennisetum alopecuroides Little Bunny die iets lager blijft – zo’n 30 tot 40 centimeter. Lampepoetsersgras sterft in de winter af, ook in de winter is de gras mooi om te laten staan. Het afgestorven blad kun je half maart afknippen op 7-15 cm hoogte.
Bloeitijd: juli – september
De kleur van het blauwgras is geweldig, deze siergras heeft een diepe blauwgrijze kleur. Vooral in moderne tuinen zien we dit siergras veel terug. Hij heeft fijn blad en krijgt vanaf mei blauwgroene bloei aren. Het is een goede plant om accenten aan te brengen in je tuin. In een tuin met siergrassen mag dit soort ook eigenlijk niet ontbreken. Ook heel leuk om op te nemen in bloembakken of potten als basis en daar weer een hogere plant uit te laten groeien.
Bloeitijd: mei-juni
Zoals de naam al zegt is dit een prachtig siergras. Anders dan de voorgaande twee soorten kan deze soort erg hoog worden – tot wel twee meter – en het is dan ook een opvallende plant. Als hij bloeit krijgt hij prachtige pluimen. Het meest spectaculair is toch wel het smalle blad, dat sierlijk wuift in de wind. Dit is een van de minst woekerende siergrassen. Plant hem eens als niet-wintergroene haag of als blikvanger naast het terras of gazon. Een andere soort is Miscanthus sinensis ‘Strictus’, deze staat juist strak rechtop en zal dus niet zo mooi wuiven in de wind.
Bloeitijd: vanaf augustus
De rechtopstaande groei van dit gras is mooi te combineren met een strakke tuin of juist met een losse border als goede tegenhanger. Deze soort is een bekend soort en kan met zijn forse hoogte ( 125-150 cm) flink uitstijgen boven de border. Dit grassoort breidt zich langzaam in de breedte uit. Snoei de Calamigrostis niet te snel kort, want het is een echt siermaker in de wintermaanden door zijn blijvende rechtopstaande vorm.
Bloeitijd: juli – augustus
Er zijn wel duizenden soorten Carex. Eigenlijk is dit geen gras, maar een zegge. Het is er wel nauw verwant aan en net als bij gras bloeit een zegge met pluimen aan de aren. Twee mooie soorten voor in de tuin zijn Carex comans ‘Bronze Form’ en Carex morrowii ‘Ice Dance’. Carex comans ‘Bronze Form’ heeft een prachtige lichtbruine kleur die een beetje doet denken aan een kopje koffie met melk. ‘Ice Dance’ heeft groen blad en bloeit met geelachtige aren. Beide soorten zijn wintergroen. Ideaal als bodembedekker
Bloeitijd: april-mei
De prachtige rode kleur maakt dat veel mensen dol zijn op dit siergras. In het begin is het bad nog groen, soms met een enkele rode punt, maar later in het seizoen zal het blad prachtig felrood kleuren. Een schitterend gezicht, zowel in potten op het terras of balkon als in de border.
Bloeitijd: juli-augustus
Van rood naar zwart! Want siergras is er ook in een – misschien een beetje vreemde – zwarte kleur. De laatste jaren wordt deze soort meer geplant, zeker in moderne strakke tuinen. Het zorgt voor een mooi contrast met andere beplanting, groen blad komt naast dit zwarte gras namelijk super mooi uit. De plant zelf bloeit zelf met kleine lila bloemen die ook mooi afsteken tegen het blad. Daarna vormen zich bessen die tot in de winter blijven zitten. Ook ideaal als bodembedekker.
Bloeitijd: augustus – september
Pampasgras staat bekend om de grote hoge pluimen die aan het einde van elke zomer tevoorschijn komen. Wat minder bekend is over het Pampasgras: is dat er ook kleine soorten zijn die makkelijker in de borders toepasbaar zijn en dat er ook roze varianten zijn. Het Pampasgras of Cortaderia is helaas wel een beetje een koukleum. Bij strenge vorst kan een deel van het gras afsterven. Dek jongere planten af met noppenfolie, voor oudere planten die al langer op dezelfde plaats staan hoeft dit niet. De pluimen zijn goed te drogen. Deze gras heeft hoge sierwaarde.
Bloeitijd: augustus – oktober
De pluimen van dit siergras zijn ontzettend fijn en zien er zacht uit, het lijkt wel dons! De halmen hangen over en vormen zo een soort golven, zeker als je meerdere van deze planten bij elkaar zet. Als de wind er doorheen waait geeft dit een spectaculair effect. Deze siergras heeft groene halmen die naar lichtbruin verkleuren. Zeker als hij gaat bloeien is het de moeite waard, want de zeer fijne witte bloempluimen deinen sfeervol op en neer.
Bloeitijd: juli-augustus
Deze siergras vormt echte pollen. Uit de pollen komt heel veel dun groen blad en daarboven ontspringen de stijve fijne bloei aren. Vroeger werden deze bloei aren gebruikt om pijpenstelen mee te reinigen, vandaar de naam. Vooral in de nazomer en herfst zal het plantje opvallen in je tuin, want hij steekt vrolijk boven het gevallen blad uit. Tijdens dit seizoen is hij dan ook op zijn mooist.
Bloeitijd: augustus-september
Siergrassen ook erg fraai om op te nemen in bloembakken of potten.
Mocht je na het lezen van deze informatie vragen hebben dan kun je deze gerust stellen.